11 תשובות
הוא רק בן 7, למה הוא צריך כסף עכשיו? לקנות ממתקים,
ילד בן 7 עדיין לא מבין את חשיבות הכסף והצורך שלו.
חכי לגיל בר מצווה ואז תביאי לו כול שבוע 50 שקל..
לא צריך להגזים ולהביא יותר, ילדים צריכים להבין שכסף לא גדל על העצים.
מקווה שעזרתי:)
אני חושבת שזה עוד טיפה מוקדם אבל זה תלוי בבן שלך. אם את רואה שאת כבר יכולה להתחיל לחנך אותו לא לבזבז ולחסוך זה מצוין אבל אני דווקא חושבת שלהתחיל עם כסף קטן כמו ₪5 או₪10 וכול כמה זמן תספרו את הכסף וככה הוא יראה איך שזה מתמלא לו. את יכולה לתת לו לפי התנהגות טובה או סתם כל שבוע.
לפי דעתי לא כדאי לך לתת לו דמי כיס כי זה סתם פינוק
נואה
לתת לפי התנהגות טובה זה הכי גרוע שיכול להיות,
הילד צריך לדעת שהתנהגות טובה צריכה לבוא באופן טבעי כי זה מה שנכון,
אם נותנים לו מתנה זה כבונוס ולא כדבר עיקרי!
אפשר לצ'פר אותו על התנהגות טובה פעם ב.. אבל לא כדרך קבע,
לתת לילד בן 7 זה בסדר גמור (ולמי שאומר שזה מוקדם מדיי לא זוכר את עצמו בגיל 7 כנראה),
לתת לו 10 שקלים ביום שישי לדוגמא לקנות ממתק לשבת או לחסוך זה נחמד,
מעבר לזה זה יכול להיות הרגל לא טוב מכיוון שהערך לכסף יכול לרדת בעינייו,
ממליץ לתת את העשרה שקלים בתמורה לעבודה שהוא עושה (עבודה קלה כמו מיון חפצים, עזרה במטבח וכו'.) אבל חשוב ל-א לתת לו עבודה כמו לסדר את החדר שלו או משהו שקשור אליו אישית אלא עבודה למען הכלל!
בהצלחה
הי
הטיימינה הנכון יותר לתת דמי כיס הוא כשהילד מתחיל לבקש יותר מדי דברים ולא לחשבן. אז ראוי להגיע איתו להסכם כמה כסף הוא מקבל מדי שבוע ועל מה הוא יכול להוציא אותו ומה עדיין אתם תמשיכו לממן. אם זה קורה כבר בגיל 7 אז בהחלט אפשר להתחיל פה אם כי מיומנות החישוב שלו עדיין בחיתוליה אבל זו יכולה להיות דרך לזרז את הקניית המיומנות הזו.
מסכימה לגמרי עם הטענה שלא לתת פרס על התנהגות טובה! זה יוצר הרגל לא בריא ולא טבעי ובעיני רחוק מלהיות חינוכי.
לגבי דמי כיס - זו באמת דילמה שבעלי ואני מתחבטים בה לא מעט (יש לנו בן ובת 5 ו 3 ). אני טוענת שצריך להתחיל עם זה לקראת בר/בת מצווה ואילו בעלי טוען שהרבה לפני גיל 6-7. והאמת שנרשמנו לא מזמן להרצאה של רותי שרון שמדברת על כל הנושא של ההתנהלות הכלכלית מול הילדים, ההרצאה היא ביוני ברעננה בסניף של מזרחי והיא חינמית, אם זה מעניין אותך צרפתי לך קישור להרשמה.
מיכל
כפי שאת רואה העניין נוגע במפר שדות:
א) ערכים- אינני יכול להגיד לך אלו ערכים צריכים להיות חשובים לך, אבל את יכולה לגבש יחד עם בעלך מה חשוב ברמת "בשביל זה שווה להלחם".
שלב הגדרת הערכים חשוב במיוחד לאור העובדה שכל החינוך והשמת גבולות לילדים תלוי בהגדרות יסוד אלו. אבל יש כאן קץ'- מה שתגדירו כערך קריטי ביניכם יהיה עליכם לקיים בעצמכם כמודל עד סוך ימיכם, כדי שהילד יבין שאלו ערכים משמעותיים. ערכים לא עוברים בהטפה אלא דרך מודלינג.
ב) כסף- נוגע לא רק ליכולת לקנות אלא מהווה אנרגיה חשובה הקושרת אנשים בעסקאות שונות בחייהם. חינוך לחסכון וחשיבה פיננית מגיל 7 הנו מהלך חכם, המאפשר לילד עם הדרכה נלווית לפתח חשיבה כזו. אם תקראי את הספר "אבא עשיר - אבא עני" הוא מתמקד בדיוק בנקודה זו.
ג) פיתוח הלוגיקה והחשיבה העדכנית-
לכסף יש מימדים המסייעים לחדד את החשיבה המתמטית שלנו ואת הלוגיקה. זה היבט משלים חשוב של חינוך לחשיבה בכלל.
ד) אהבה חינוך ותמרוץ- אני מבחין בין דמי כיס שמטרתם לתת לילד מרחב פעולה מסוים למימוש כל הנזכר לעיל, לבין תמרוץ שיש לו מקום עבור התנהגויות שהילד מתקשה להניע עצמו לקראתם.
בעוד שדמי הכיס מבטאים פן של אהבה בלתי מותנית והבנת הצורך הבסיסי של האחר במשאבים, התמריץ הכספי בא לעודד ולתמרץ התנהגויות שאחרת אולי לא היו מושגות.
בשונה מקודמי אני חסיד תמרוץ, שהוא שיטתי ולא גחמני.
אבל זו תורה בפני עצמה ואיני מתיימר ללמדה כאן.
בגלל שילד בגיל 7 מוגבל בראיית הזמן שלו, מתן של 10 ₪ לשבוע נראה לי בדר גמור. אל תתחיל במתן דמי כי לפני שתלמדו אלו שמושים יש לכסף ותעבירו ידע זה גם לילד.
ושוב אם תגידו לו שאפשר לחסוך חלק מזה, ואתם לא חוסכים דבר למען העתיד, אזי המסר שלכם יתקל באי אמון, וירד לטימיון.

בהצלחה
שוקי וייס
יועץ הורות וזוגיות
נראה לי מוקדם מדי בגיל 7. אם ילד דורש הרבה פשוט אך מאוד לא קל לומר "לא". או "ממתק 1 מספיק" וכדומה. לא להיכנע גם כאשר הילדים מביאים דוג' ובאותות ובמופתים כי חבר x מקבל זאת וחבר y מקבל כך.
חייבים להיות חזקים, להחליט על משהו שמקובל "אצלנו בבית" ו"אנו ההורים אוהבים ודואגים לך והחלטנו כי.." ולדבוק בו. זה נשמע שמאלצי אבל זה עובד. לפחות בגיל הזה. זה עבד כאשר הבן של חברתי בן ה10 סירב לתת יד לחצות כביש. לאחר המשפט הזה השחיל את ידו בתוך ידי.
זה כך לגבי דמי כיס, מזון - יותר נכון מזון בריא או לא בריא. אני גאה בעצמי שהתעקשתי בלי מילקי ובלי דניאלה ובלי כל מעדני "הבריאות" הדומים ובלי דגנים ממותקים וצבועים- שאין כל קשר בינם לבין בריאות - העתירים בסוכר, כימיקלים בצורת חומרי צבע וטעם וחומרים משמרים. היה קשה יותר ויותר כאשר מבקרים בבתי חברים וכו' ותמיד יש הורי חברים ש"יותר נדיבים או עסוקים" ממך ולכן יש בביתם הרבה מוצרי מזון מוכנים והרבה "פיצויים" לילדיהם.
כל השפע הזה על המדף, המזון המוכן, טוב אך ורק לכיס היצרן. איני מתנזרת - יש אריזה או 2 במקפיא לגיבוי.
איני שוכחת את האם שהציעה כבר למטפלות במעון, להוסיף תרכיז לשתית כלל התינוקות.
הורים אינם מבינים מדוע ילדיהם שמנים ומדוע לא הכי בריאים ולמה לא ממושמעים וגסי-רוח כלפיהם.
לסיום, הצורך לעמוד איתן מול בקשות/דרישות תקפות של ילדינו לא נגמר. זה ממתק בגיל 7, משחק יותר מושך או טרנדי ב10, אח'כ ביגוד ממותג (אשר תתפלאו, גם מסמרטט אחר 2 כביסות במכונה), בילוי לתוך הלילה בגיל 13, ולנסות אלכוהול בגיל 16-17.
בהצלחה בעמידה איתן ועמידה על משמר יקריך.
אני בת 12 וההורים שלי לא נתנו לי דמי כיס מעולם וההרגשה שלי היתה סוג של בושה... כל הילדים לעט לעט התחילו להשוויץ בכסף שלהם ורק לי לא היה כלום והיו תקופות ששיקרתי לילדים ואמרתי שיש לי כסף כדי שלא יחשבו שאני פחות שווה
שגדלתי הבנתי שזה לא הכל בחיים ושאם אני צריכה משהו אני יכולה לבקש אבל אני עדין תמיד מרגישה שאולי לא נותנים לי כסף כי לא סומכים עלי? ולא נותנים לי גם לפעמים חופש לפנק את עצמי.
אני חושבת שלקבל כסף זה יכול להיות משהו טוב עם מבינים את האחריות ואת המאמץ של להסיג אותו כמו לדוגמה לקבל כל שבוע 10 ש"ח אבל לקבל עבודה כמו לפנות מדיח או לערוך שולחן לפני הארוחה
עוד אפשרות זה לקחת צינצנת ריקה ולשים שם את כל הכסף הקטן ( 10 אג' או חצאי שקלים ושקלים) ולהסביר שכל פעם שיהיה 20 ש"ח הוא יקבל אותם. בהתחלה הוא בטח יהיה קטן אמונה ויחשוב שיקח שנים עד שהוא יקבל משהו אבל לעט לעט הוא יבין איך הכסף נאסף ויעריך אותו יותר
זה הדעה שלי מקווה שעזרתי (:
אינני בעד דמי כיס בגיל הזה

ציון בודאי, מגשר משפחתי מוסמך
גבעת-שמואל 054-4434195
מיותר לחלוטין